Julkaistu alunperin Facebookissa 15.1.2025
Hoi Jeon Hapkido, joka tunnetaan myös nimellä Hoi Jeon Moo Sool, on korealainen itsepuolustuslaji, joka sisältää monipuolisesti erilaisia kamppailu- ja itsepuolustustekniikoita.
Lajin perustaja on korealainen suurmestari Myung Jae Ok 10.dan musta vyö. Lajin nimi tarkoittaa ympyräliikettä hyödyntävää taistelutaitoa. Lajissa ajatellaan, että kiertävällä suoritustavalla pystytään tekemään tehokasta ja luonnollista tekniikkaa. Suurmestari opettaa edelleen aktiivisesti lajia ympäri maailmaa.
Suomessa Hoi Jeon Hapkidon juuret juontavat 1990-luvun alkuun. Lajin toi suomeen Dae Jin Hwang yhteistyössä lajin suurmestarin ja perustajan Myung Okin kanssa. Laji toi vastapainoa kilpailupainotteiselle Taekwondolle. Taekwondon suurmestari Dae Jin Hwang toi myös Taekwondon Suomeen vuonna 1979.
Nykyään suomessa Hoi Jeon Hapkidon opetuksesta vastaa In-Seon Hwang 7.dan. Hän on aloittanut kamppailulajien harjoittelun Taekwondon parissa ja hänellä on vuosikymmenien kokemus eri kamppailulajeista.

In-Seon Hwang tutustui Hoi Jeon Hapkidoon vuonna 1991, kun hän tapasi suurmestari Myung Okin joka oli kutsuttu Suomeen esittelemään lajia. Hän aloitti tuolloin lajin harjoittelun ja matkustikin vuosittain kesäisin Koreaan harjoittelemaan suurmestari Myung Okin kanssa. Myöhemmin In-Seon aloitti Hoi Jeon Hapkidon opettamisen Suomessa ja tänne perustettiin useita seuroja.
Hoi Jeon Hapkido sisältää monipuolisesti erilaisia teknisiä osa-alueita, kuten mm. lyöntejä, potkuja, nivellukkoja, heittoja, alasvientejä ja kuristuksia. Lajiin sisältyy myös perinteisempiä asetekniikoita, kuten miekka ja eripituiset kepit. Lisäksi harjoitellaan puolustautumista erilaisia aseita, kuten veistä ja lyömäaseita vastaan.
Fyysistä kuntoa ja kehon toimivuutta korostava harjoittelu on keskeisessä osassa Hoi Jeon Hapkidossa. Erilaiset tekniikat, toimiva kamppailutaito ja tehokas harjoittelu vaativat hyvää kuntoa sekä kehon toimivuutta.
Laji sopii monipuolisuutensa puolesta hyvin erilaisille harrastajille.
Tekniikoissa korostetaan myös pehmeitä elementtejä, kuten rentoutta, keveyttä ja kiertävää liikettä. Tekniikat pyritään suorittamaan kontrolloidusti, jotta vastustajaa pyritään hallitsemaan ilman liiallista vahingoittamista. Tämä tarkoittaa, että tavoitteena on hallita vastustajaa, ei satuttaa häntä.
Vaikka Hoi Jeon Hapkidossa ei alun perin ollut juurikaan kilpailutoimintaa, 1990-luvun puolivälissä lajiin tuli mukaan myös virallisia kilpailumuotoja. Opettaja In-Seon Hwangin mukaan kilpailutoiminta auttaa harjoittelijoita kehittämään taitojaan tehokkaammin ja antaa mahdollisuuden testata opittuja tekniikoita ja omaa osaamistasoaan käytännössä. Lajin tärkeimmät kilpailumuodot ovat täyskontaktiottelu sekä lukko-ottelu.
Hoi Jeon Hapkido ei ole pelkästään fyysinen laji, vaan siihen liittyy myös filosofisia elementtejä. Lajin juuret juontavat Myung Okn harjoittelutaustaan ja ajatuksiin, joita pyritään toteuttamaan tekniikoiden kautta.
Hoi Jeon Hapkidossa korostetaan luonnollista kiertoliikettä, joka on nähtävillä kaikkialla, myös sekä luonnossa että ihmisten vuorovaikutuksessa. Tässä yhteydessä korostetaan, että kiertoliike ja liikkeen jatkuva virtaus on keskeinen osa liikkeen ja tekniikan suorittamista. Keskeinen osa Hoi Jeon Hapkidoa onkin kehonhallinta ja kiertävien liikkeiden hyödyntäminen.
Hoi Jeon Hapkido kannustaa kärsivällisyyteen ja pitkän aikavälin työhön uskomiseen, vaikka välittömiä tuloksia ei olisikaan näkyvissä. Tämä ajatus tukee myös harjoittelua ja elämän asenteita laajemmin, kuten työelämässä, opiskelussa ja ihmissuhteissa.