Hoi Jeon Hapkido

Hoi Jeon Hapkido lajina

Hoi Jeon Hapkido (myös nimellä Hoi Jeon Moo Sool), on korealainen itsepuolustuslaji, jonka perusti korealainen suurmestari Myoung Jae Ok 10.dan musta vyö. Lajin nimi tarkoittaa ympyräliikettä hyödyntävää taistelutaitoa. Lajissa ajatellaan, että kiertävällä suoritustavalla pystytään tekemään tehokas ja luonnollinen tekniikka.

Vastustajan voiman hyväksikäyttäminen ja liikkeen rentous ovat tärkeitä periaatteita, joilla tehostetaan tekniikan toimivuutta. Laji on tekniikaltaan monipuolinen ja kehittää ihmistä sekä fyysisesti että henkisesti. Lajiin kuuluu aseettomia tekniikoita kuten lyönnit, potkut, heitot ja nivellukot sekä asetekniikoista pitkä ja lyhyt keppi ja miekka. Lajin henkisiä arvoja ovat Moo Do -käytös, ystävällisyys, kärsivällisyys, kunnioitus ja soturin elämä eli Moo Do In -ajattelu.

Hoi Jeon Hapkido Suomessa

Lajin nimi lyhennetään usein muotoon muotoon HJMS tai tuttavallisemmin Hojis. Suomessa lajin nimenä on käytetty vuodesta 2019 alkaen muotoa Hoi Jeon Hapkido.

Toiminta alkoi Suomessa vuonna 1991 lajin perustajan suurmestari Myoung Jae Ok 10.danin vierailun myötä. Suomen pääopettajana toimii In-Seon Hwang 7.dan musta vyö.

Suomen pääopettaja In-Seon Hwang on halunnut korostaa ottelemisen tärkeyttä ja sen hyötyä harrastajan kehittymiselle. Hänen mukaansa otteleminen antaa realistisen kuvan itsepuolustustaidosta ja tehokkaan tavan lajitekniikoiden oppimiseen. Mestari In-Seon Hwang on kehittänyt suomalaisille lukko- ja keppiottelua. Suomessa lajin opetus keskittyy näiden osa-alueiden painottamiseen harjoittelussa.

Lukko-ottelu kehittää pystylukkotaistelua, jossa käytetään nivellukkoa, heittoa ja kuristuksia ja muita kaatotekniikoita. Ottelussa käytetään myös lyöntejä ja potkuja. Ottelu muistuttaa perinteisten itsepuolustustekniikoiden ja painin yhdistelmää.

Lisätietoa: Suomen Oriental Moodo -liiton sivuilta.